Kdaj in kako pogosto na masažo?

Številne stranke zanima, kdaj je optimalen čas za ponovno masažo. Poglejmo, kdaj je pravi čas za masažo in kdaj naj se na masažo ponovno vrnemo.

Kdaj je pravi čas za masažo?

Če poslušamo svoje telo, nam točno pove, kdaj je čas za sprostitev. Ponavadi ljudje pridejo na masažo že v bolečinah in v upanju, da bodo po masaži bolečine izginile. To je v večini primerov zmotno mišljenje. Mišice so takrat že vnete (razbolene) in z (močnejšo) masažo bi lahko to še poslabšali. V takih primerih bi vam ob močnejših bolečinah priporočal bolj sproščujočo masažo. Šele ko bi bolečina popustila, bi bil čas za močnejšo masažo.

Da preprečimo močnejše mišične bolečine, priporočamo masažo takoj, ko začutite nekakšno zatrdelost oziroma začetek nastajanja bolečin. Takrat mišice postajajo otrdele, z masažo pa ponovno vzpostavimo kroženje krvi ter prenos hranil v mišice, kar povzroči njihovo sprostitev.

Potrebno je imeti realna pričakovanja. Ljudje namreč pogosto pričakujejo takojšen učinek. Če vzamemo za primer osebo, ki dela skoraj vsak dan, 20 in več let – stvari se nabirajo oziroma kopičijo v telesu. Po tolikšnem času je težko pričakovati brezhibno delovanje. Pa če se poigramo s primerom avtomobila. Treba ga je peljati na servis, zamenjati gume, dotočiti gorivo itd., po vsem tem ima nekje recimo do 15 let delovne dobe, potem ga je potrebno zamenjati. Na žalost telesa ne moremo zamenjati, lahko pa ga vsaj “servisiramo”. Skratka, včasih je potreben tudi tretma, se pravi 4-5 masaž v roku 14 dni, da dobimo maksimalen sprostitveni učinek.

Preventivni obisk

Kako se izogniti nepotrebnim kasnejšim bolečinam, ki ovirajo naše delo in počutje? Prisluhnimo svojemu telesu ter se odzovimo primerno. Veliko dobrega lahko opravi že preventivni obisk v masažnem salonu. (foto: flickr)

Kdaj ponovno na masažo?

Torej, kdaj ponovno na masažo? Z eno masažo naredimo bazo, se pravi je narejen začetek. Naslednji dan po masaži imate lahko tudi bolečine v mišicah, kar pomeni, da so bile vaše mišice že zelo napete (kvalitetna masaža ni nujno boleča, ravno nasprotno, masaža mora biti prijetna in koristna). Potem vam svetujemo, kdaj bi bil najboljši čas za naslednjo terapijo. Ljudje smo si različni, nekateri vzdržujejo sproščenost mišic enkrat na teden, drugi enkrat na mesec, odvisno od vrste dela, ki ga opravljate in stresa, ki je prisoten. Nekateri pridejo narediti tretma 6 masaž v enem mesecu in jim to zadostuje celo leto. Splošnega pravila, kdaj na ponoven obisk, tako ni. Po opravljeni masaži vam povemo, kakšno je stanje telesa in na podlagi tega individualno svetujemo, kako naprej. Kot smo zapisali že prejšnjič, je pomembno prisluhniti svojemu telesu in se odzvati temu primerno.

Skratka, najprimernejši je preventivni obisk, da se izognemo nepotrebnim kasnejšim bolečinam, ki ovirajo naše delo in počutje na sploh. Po masaži, se pogovorimo o vašem počutju in dorečemo za naslednji termin.

Imate vprašanje? Na voljo smo vam na naslovu info@lupe.si!

Lep pozdrav do naslednjič,
Lupe

Objavljeno v Nerazvrščeno in označeno kot , .