Še zadnjič iz Brazilije

Bom dia!

Pozdravljeni še zadnjič iz najinega 6 tedenskega potovanja po širni Braziliji.

Najino dvotedensko potepanje od zadnjega javljanja se je začelo v Olindi, mestu, kakšnih 6 km oddaljenem od Recifeja. Manjši umetniški kraj, popolnoma v tlakovcih, kulturno-umetniško središče, ki je, zaradi ‘nizke turistične sezone’ na trenutke izgledalo kot mesto duhov… Vseeno sva ga, kljub deževni fronti, raziskala, si ogledala muzej lutk kulturnih običajev in manjših butikov, ter končala ob poskušanju domačih tapiok (tipična brazilska hrana).

Nadaljevala sva v Recifeju, mestu neskončnih stolpnic, kjer sva si pogledala staro mestno jedro, ki je tudi center kulturnega dogajanja. Nekaj novega o zgodovini mesta sva se naučila ob ogledu bivše vojaške trdnjave, ki je včasih varovala mesto pred vstopom tujih napadalcev. Izgubljala sva se tudi med neskončno stojnicami mestnega marketa in poskušala njihove domače dobrote. Tokrat sva plažo, zaradi velike možnosti napada morskih psov, izpustila 🙂

Lupe Brazilija 2014

Zračna pot naju je popeljala do Salvadorja, kjer sva ujela 7 urni bus do Lençois, prisrčnega mesta na začetku nacionalnega parka Chapada Diamantina, kjer sva se nadejala neverjetnih pohodov. Dobila sva mnogo več od samo lepih razgledov. Prečudovita narava, naravni bazeni, prijazni ljudje, pa tudi ogromne žabe. Povezanost z naravo je pomagala premostiti žalostno novico iz Slovenije…

Vrnila sva se v Salvador, ki je popolno nasprotje. Mesto raznolike kulture, vrveža, capoeire, življenja! Lahko bi ostala precej dlje, mešanica afriško-brazilske kulture je namreč povsem nalezljiva.

Spet notranji let v Belo Horizento, glavno mesto predela Minas Gerais (predela rudarstva, zlata in diamantov). Mesto neverjetne prijaznosti radovednih ljudi ter slikovitih razgledov, predvsem ponoči. Iz BH sva si na dnevnem izletu ogledala prečudovit park Inhotim, kjer se povezujeta narava in sodobna umetnost!

Zadnji nočni avtobus naju je pripeljal do Ria, mesta, kjer se je vse začelo. Mesta barv, sambe, umetnosti, veselja, (tudi) kriminala, gibanja, peščenih plaž, havajank in, nenazadnje mesta, ki gosti Copa do mundo 2014. Veliko pričakovanje je nalezljivo. Živčki so napeti, turisti prihajajo, cene grejo v višave, skupaj odštevamo. Še 4 dni!

Najino odštevanje je precej krajše. Še dan in pol, preden se posloviva od neverjetnih šestih tednov doživetij, ki so nenadomestljiva in samo najina. Z vesejem jih bova delila z vami, ko se vrneva in zadihava domači zrak.

Iz zime v poletje, komaj čakava! 🙂

Ate depois de amanha!

Petra in Luka

Objavljeno v Nerazvrščeno in označeno kot .