Telo sporoča kdaj je dovolj – prisluhnimo mu

Večini strankam govorim naj poslušajo svoje telo. Le na ta način se lahko izognemo kasnejšim močnejšim in akutnejšim bolečinam ter si sami pomagamo do boljšega počutja.

glavobol_pixabay_small

Prisluhnimo telesu in se odzovimo primerno. Včasih ob glavobolu pomaga že krajša masaža lasišča.

Če se nas lotijo bolečine v glavi, si samoiniciativno začnemo masirati lasišče. Ob zakrčenem vratu se po vratnih mišicah pomasiramo sami ali poprosimo nekoga za pomoč. Kakorkoli že, občutek po tem je sproščujoč, nasmeh nam zleze na obraz, skratka počutje je boljše.

Telo ni zasnovano za celodnevno sedenje pred računalnikom, delu za tekočim trakom (kjer dela samo ena skupina mišic) ali močnejšim fizičnim naporom.

Poženimo kri po telesu

Pri sedenju se kroženje krvi upočasni, s tem pa se zmanjša vnos hranil in kisika v mišice in možgane. Glavobol je po našem mnenju povezan tudi s prenapetostjo (otrdelostjo) v vratnih vrišicah, zaradi premajhne prekrvavitve in prinosa kisika v možgane. Zaradi neaktivnosti oz. sedenja pa mišice počasi postajajo trde, neprožne, zmanjša se njihov obseg giba in postanejo nagnjene k poškodbi. Svojim strankam, ki imajo sedeč položaj v službi svetujem, da se med delom večkrat malo pretegnejo, naredijo kakšen zasuk z rokami ali zaokrožijo z glavo in boki. Dobrodošel je tudi kakšen počep, pomembno je le, da oseba požene ali pospeši kroženje krvi po telesu.

Počep je odlična vaja za pospešitev kroženja krvi po telesu.

Počep je odlična vaja za pospešitev kroženja krvi po telesu.

Veliko strank ima tudi težave z dreveno (mravljinčasto) roko. Predstavljajte, kaj se dogaja z mišicami in živci, po 20 letih opravljanja istih gibov. Vzemimo za primer delo z računalnikom. Večino časa imamo roko na miški v napetem, nenaravnem položaju in jo premikamo po kakšen centimeter levo in desno. Poznam primere, ki imajo čisto zatrdele mišice okrog lopatice in vrata (samo ena stran), jih posledično začne mravljinčit, ker mišica pritisne živec ob kost. Če živci ne delajo dobro, je moteno tudi delovanje mišic. Ponavadi se podrgnemo, stresemo, zaokrožimo z roko in je bolje. Svetujem, da si pomasirate tudi dlani in blazinice prstov, ker se živci tam zaključujejo. Pritisnete in držite par sekund na blazinici. Pritisnite tudi na del vratu oz. lopatice, kjer je bolečina, da sprostite napetost.

Pomagajte sebi. Zdaj!

Sedaj ko ste to prebrali, vas prosim, da zavedno spustite ramena navzdol (ponavadi jih nezavedno dvigujemo k ušesom), malo z njimi zaokrožite, nekajkrat pomaknite naprej in nazaj ter se sproščeno lotite, kar se pač boste lotili.

Če imate kakšno vprašanje, smo vam na voljo na info@lupe.si.

Objavljeno v Nerazvrščeno in označeno kot , , .